Voordelen Cat. 6A ten opzichte van Cat. 7

Steeds vaker wordt er gevraagd om Cat.7 bekabeling toe te passen, maar is dat wel nodig? In ons vorige blog viel in de tabel af te lezen dat ze beide snelheden kunnen halen van 10 Gbps, maar wat zijn nou de voordelen of verschillen tussen beide type kabels?

Cat.6a en Cat.7 zijn beide datakabels die worden gebruikt voor Ethernet-netwerken, maar toch verschillen ze in vele opzichten. Hier zijn enkele voordelen van Cat6a ten opzichte van Cat7: 

  1. Installatiegemak: Cat6a-kabels zijn over het algemeen flexibeler en gemakkelijker te installeren dan de stijvere Cat7-kabels. Dit kan de installatietijd en -kosten verminderen.
  2. Compatibiliteit: Cat6a is achterwaarts compatibel met oudere Ethernet-standaarden zoals Cat5e en Cat6. Hierdoor kunnen bestaande bekabelingssystemen worden geüpgraded zonder de hele infrastructuur te vervangen.
  3. Prestaties: Cat6a ondersteunt snelheden tot 10 Gbps over een maximale afstand van 100 meter, wat geschikt is voor de meeste bedrade netwerkbehoeften. Cat7 kan hogere snelheden bieden, maar de extra kosten en complexiteit zijn vaak niet nodig voor standaardtoepassingen.
  4. Afscherming: Cat6a-kabels bieden uitstekende afscherming tegen elektromagnetische interferentie (EMI) en overspraak, vergelijkbaar met Cat7. Dit maakt ze geschikt voor omgevingen met veel elektrische storingen. 

Conclusie: Over het algemeen is Cat6a bekabeling een goede keuze voor de meeste zakelijke en thuisnetwerken vanwege zijn goede prestaties, kostenbesparing en installatiegemak. Cat7 kan overwogen worden in zeer veeleisende omgevingen waar hogere snelheden en nog meer afscherming vereist zijn.

Welke databekabeling gebruik jij over het algemeen en waarom?